[...] jarząb mączny - S. aria, jarząb domowy - S. domestica i jarząb szwedzki - S. scandia (intermedia), które są również lecznicze. Surowiec. Wykorzystywane są liście, kwiaty i owoce - Folium, Flos, et Fructus Sorbi - sprzedawane są w sklepach zielarskich (owoc). Liście i kwiaty zbiera się w czasie kwitnienia, łączy ze sobą, razem suszy w temp. do [...]
[...] Zawartość tłuszczu w diecie niskotłuszczowej powinna wynośic 25 - 50 g na dobę, a potrzeby energetyczne uzupełnia się węglowodanami. Wyklucza się z diety warzywa i owoce zawierające dużo błonnika lub zastępuje się je sokami owocowo - warzywnymi. Pieczywo. W diecie ze zmniejszoną ilością błonnkika zabronione jest wszelkie pieczywo o [...]
[...] jest gotowanie, duszenie bez obsmażania lub pieczenie w folii. • W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i przetwory mięsne. • Ograniczyć warto cukier i słodycze ze względu na występującą u większości osób starszych obniżoną tolerancję glukozy. W wielu [...]
[...] Zamiast tego stosujemy wyroby nierafi-nowane: mąkę i makaron z pełnego przemiału, ciemny ryż. Urozmaicona dieta, której podstawą są zboża i przetwory zbożo-we, warzywa, owoce, nasiona i orzechy. Można by te zasady jeszcze mnożyć, ale nie jest to celem tej pracy. Istotna jest dieta w samej chorobie. Ma ona znaczenie nie tylko [...]
[...] do E233 są w różny sposób stosowane do zabezpieczania owoców cytrusowych. Rozpuszczone w wodzie lub alkoholu etylowym (zależnie od rozpuszczalności) mogą być rozpylane na owoce. Inną metodą jest kąpiel owoców w roztworze lub owijanie ich w bibułki nasycone preparatami. Łagodną wersją zabezpieczenia jest pokrycie skórki woskiem pszczelim lub [...]
[...] diabetykom, dotkniętym miażdżycą i ze skłonnościami do kamicy nerkowej. Produkty spożywcze bogate w błonnik to przede wszystkim cienine pieczywo, nasiona, warzywa i owoce. Jeszcze raz potwierdziły się obserwacje, że rozwój cywilizacyjny i wzrost dobrobytu nie zawsze korzystnie wpływały na zdrowie ludzi i ich racjonalne pożywienie. [...]
[...] 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i najkrótszy. Węglowodany zapewniają pokrycie [...]
[...] 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i najkrótszy. Węglowodany zapewniają pokrycie [...]
[...] metoda działa! Musisz polubić siebie! Zaczynamy od wprowadzenia niskokalorycznej diety, z uwzględnieniem potraw bogatych w witaminy, mikroelementy i błonnik, tzn. warzywa, owoce, nasiona, kasze, ryby, ciemne pieczywo. Znacznie ograniczamy sól, cukier i tłuszcze zwierzęce. Unikajmy jak ognia alkoholu i papierosów. Możemy za to pić w dużych [...]
[...] zawartością tłuszczu i węglowodanów z wysoką zawartością błonnika zmniejszają ryzyko zachorowań i wagę ciała. Nadal spożywaj warzywa, płatki owsiane i inne całe ziarna, owoce i kasze. - Utrata wagi w pigułce? Czy z pikolinitu czy nicotinate, chrom wydaje się wspomagać wzrost mięśni i kontrolę wagi, tylko wtedy, jeśli dodatkowo [...]
[...] czy też tłuszczy. ‘Czystym’ produktem z całą pewnością można nazwać produkty, którymi obdarzyła nas natura,wszelkiego rodzaju mięsa,ryby,jaja,nasiona,orzechy,warzywa i owoce. Jeśli ludzka ręka nie tknęła tych produktów,nie są wysokoprzetworzone,za to bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały – to chyba można nazwać je [...]
[...] emaliowanego naczynia, zalać szklanką wrzątku, doprowadzić do wrzenia, dodać 1/2 szklanki gorącego mleka i 1-5 g cukru,przestudzić. Ciepły płyn pić drobnymi (małymi) łykami, owoce figi zjeść. Dobrze jest też jeść świeże poziomki, pić świeży sok z marchwi. Kamienie w pęcherzyku żółciowym Utrzeć na tarce i wycisnąć sok z czarnej rzepy. Świeży sok [...]
[...] śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały spryskane prawie 5 litrami pestycydów. Czy istnieje "dieta idealna"? Podczas gdy przez znaczną część historii człowieka niewiele się [...]
[...] ilości węglowodanów w diecie, cukier prosty fruktoza zamieniany jest na glukozę. Osobom, którym zależy na maksymalizacji wyników doradziłbym, aby całkowicie wyeliminowali owoce ze swojego menu. A tym co bez owców obejść się nie mogą, aby spożywali je w postaci deserów z bitą śmietanką lub kwaśną śmietaną. Warzywa powinny być ograniczone do [...]
[...] różne podstawowe składniki odżywcze. • Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych. • Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych. • Jeżeli żywność jest [...]
[...] tylko jest budulcem naszych mięśni, ale również pełni rolę odpornościową Odpowiada też za reakcje biochemiczne. Przykładowe produkty, które Janek powinien stosować: *ryby i owoce morza: dorsz, śledź ,łosoś, makrela, krewetki, małże- należy jeść i tłuste i chude ryby *jaja kurze * mięso : indyk, kurczak ,wieprzowina np. schab, szynka, [...]
[...] z zasada "malo ale czesto" przyspieszy to nasz metabolizm. Co powinno znalezc sie w naszej diecie: mieso (drobiowe, ryby, wolowina), nabial, produkty zbozowe, warzywa i owoce. Im pozniejsza godzina tym mniej weglowodanow w posilku powinno sie znajdowac, przed snem powinnismy jesc produkty zawierajace samo bialko. Nalezy takze pic duzo wody, [...]
[...] żywność jak najmniej przetworzoną 2. nie boj sie tłuszczów to nie one, lecz węglowodany proste są winne otyłości 3. w miarę możliwości spożywaj mięso, włączając w to ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jaja pochodzące od zwierząt dzikich lub pochodzące z hodowli gdzie zwierzęta maja stały dostęp do naturalnie [...]
[...] gęstości odżywczej - tak by w jak najmniejszej objętości dostarczyć jak najwięcej wartości odżywczych. Nie sprawdzają się tutaj np. produkty o dużej zawartości wody jak owoce - ponieważ woda sama w sobie wypełnia żołądek, a jednocześnie nie dostarcza praktycznie żadnych wartości odżywczych. Stąd, preferowane będą raczej posiłki "suche". [...]